nieuws

Studenten starten offensief voor behoud studiefinanciering

Studenten zijn in samenwerking met ROOD, jong in de SP, het comité ‘Stufi moet blijven’ gestart. VVD, D66, PvdA en GroenLinks willen allemaal van de studiefinanciering af. Ook onderwijsraden VSNU en de HBO-raad zijn voor afschaffing. Volgens het actiecomité wordt hiermee de rekening van de crisis bij studenten neergelegd. Op www.stufimoetblijven.nl heeft het comité een petitie geopend.

Volgens woordvoerder Lieke Smits is de afschaffing van de studiefinanciering onbespreekbaar voor de studenten. "De toegankelijkheid van het onderwijs wordt bedreigd. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de jongeren niet zou gaan studeren als zij het geld voor hun studie moeten lenen. Een goede opleiding volgen lijkt dus weer een voorrecht voor de rijken te worden."

De val van het kabinet Balkenende IV betekent volgens de studenten nog niet dat de plannen voor het afschaffen van de studiefinanciering van tafel zijn. Smits: “Er komen verkiezingen aan en het merendeel van de politieke partijen wil blijkbaar bezuinigen op studenten. Juist nu moeten we een signaal af geven aan politieke partijen dat ze met hun handen van onze studiefinanciering af moeten blijven. Wij hebben de crisis niet veroorzaakt, dus we willen de rekening ook niet betalen. Bovendien heeft de hele samenleving baat bij veel goed opgeleide mensen.”