Helft verkeersboetes diplomaten onbetaald

Krista van Velzen vindt het onacceptabel dat diplomaten nog steeds hun verkeersboetes niet betalen. In antwoord op Kamervragen van Van Velzen schrijft demissionair minister van Justitie Hirsch Ballin dat nog niet de helft van de verkeersboetes over de eerste helft van 2009 betaald is. Van Velzen: “Dat kan echt niet. Diplomaten moeten zich aan de wet houden, zij zijn niet boven de wet verheven. Als je dit op zijn beloop laat riekt dit naar klassenjustitie. Hirsch Ballin moet de diplomaten niet beschermen, maar openbaar maken uit welke landen deze komen.”

Diplomaten krijgen bij aankomst in Nederland een boekje van minister Verhagen met daarin de in Nederland geldende wetten. Van Velzen: "Blijkbaar wordt dat boekje slecht gelezen. Meer dan drieduizend diplomaten kregen in een half jaar tijd 4.000 boetes. Nederland kan het betalen daarvan niet afdwingen en laat het over aan fatsoen van de diplomaten. Maar door rood rijden, fout parkeren of met te veel alcohol achter het stuur zitten en dan je boete niet betalen, daar is niks fatsoenlijks aan! Diplomaten misbruiken de regels en Hirsch Ballin steunt hun daarin door te weigeren openbaar te maken uit welke landen de wanbetalende diplomaten komen. Naming and shaming is wel nodig, omdat dit bij diplomaten mogelijk een beetje zelfreiningend vermogen zou opwekken."

Betrokken SP'ers