nieuws

Bashir wil onmiddellijk einde aan belastingontwijking ING

SP-Kamerlid Farshad Bashir wil dat demissionair minister van FinanciĆ«n de Jager een einde maakt aan de jarenlange omzeiling van BTW-afdrachten door de ING bank. Via Zwitserland omzeilde de bank de Nederlandse BTW. Bashir: “Het kabinet moet zulke constructies om belastingen te ontlopen resoluut bestrijden. Het is onvoorstelbaar dat ING een beroep doet op de overheid om overeind te blijven om daarna diezelfde overheid om de tuin te leiden.”

Het Financieel Dagblad (FD) meldde maandagmorgen dat ING jaarlijks vele tientallen miljoenen aan BTW-afdrachten aan de Nederlandse Belastingdienst heeft vermeden door telecom- en IT-contracten en andere diensten via Zwitserland in te kopen. ING bespaart hierdoor 19 procent BTW. Bashir wil weten of en hoe lang de fiscus op de hoogte is van deze constructie en waarom De Jager niet heeft ingegrepen: “De onderste steen moet boven. Wij accepteren niet dat de rekening van de crisis bij gewone mensen wordt gelegd, terwijl grote bedrijven voor miljoenen de belastingdienst omzeilen.”

In oktober vorig jaar wees Bashir al op de miljarden die Nederlandse multinationals omzeilen via constructies in het buitenland. Het televisieprogramma Zembla berekende in samenwerking met de Universiteit Utrecht dat grote bedrijven voor 16 miljard euro te weinig belasting betalen. Bashir: “Het is heel wrang dat het kabinet de geesten rijpt maakt voor megabezuinigingen terwijl grote bedrijven als Unilever, Shell, Philips en nu dus ook ING hun verantwoordelijkheid niet nemen. Juist in crisistijd mogen we toch ook wat vragen van de multinationals die in de vette jaren het meest geprofiteerd hebben?”

Betrokken SP'ers