nieuws

Van Bommel blij met verbod op discriminatie Iraanse studenten

SP-Kamerlid Harry van Bommel is verheugd over de uitspraak van de rechter dat de Nederlandse regering moet stoppen met de discriminatie van Iraanse studenten. Nederland heeft een regeling die Iraanse studenten verbiedt om te studeren aan opleidingen voor kernfysica of te werken bij nucleaire installaties.

De rechtbank in Den Haag heeft de regeling afgekeurd vanwege het discriminerende karakter. Studenten van Iraanse afkomst hadden de rechter om een verbod gevraagd. “Het is goed dat aan deze discriminatie van een hele bevolkingsgroep een eind is gemaakt. De regering moet natuurlijk individuele screeningsmaatregelen nemen om te voorkomen dat de Iraanse overheid spioneert in Nederland,” aldus Van Bommel. “Maar er is geen enkele reden om daar een hele bevolkingsgroep mee te treffen.”

Het kabinet had de maatregel ingevoerd met als basis een resolutie van de VN Veiligheidsraad, die wil voorkomen dat Iran aan een kernwapen werkt. Van Bommel: ”Nederland is het enige land dat op basis van die resolutie zo’n vergaande maatregel tegen Iraniërs heeft genomen. Het is goed dat dit van de baan is. Laat de inlichtingendiensten hun wettelijke taak uitoefenen en Iranïers die gescreend en goedgekeurd zijn gewoon aan deze studies deelnemen.”

Betrokken SP'ers