nieuws

Noodhospitaal open voor slachtoffers aardbeving Haïti

Op verzoek van SP-Kamerlid Remi Poppe zal Staatssecretaris De Vries (Defensie) het Calamiteitenhospitaal in Utrecht en het Militair Revalidatiecentrum in Doorn ter beschikking stellen aan de Verenigde Naties. Beide instellingen kunnen helpen bij de medische behandeling van de slachtoffers van de aardbeving op Haïti. Poppe: “Er is in Haïti een groot probleem met medische zorg. Nederland moet helpen om deze problemen te verlichten, in ieder geval voor de meest urgente gevallen.”

Het Calamiteitenhospitaal is een unieke voorziening voor de opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden zoals rampen. Het ziekenhuis is een samenwerking tussen Defensie en het UMC. Dit ziekenhuis is 24 uur per dag vrijwel onmiddellijk in gebruik te nemen, maar het staat een groot deel van het jaar leeg. Het Militair Revalidatiecentrum (MRC) is een wettelijk erkend revalidatiecentrum waar zowel burgers als militairen terecht kunnen voor revalidatie. Het MRC heeft grote kennis over revalidatie en heeft gespecialiseerd personeel voor het maken en aanmeten van protheses.

Poppe: “Gezien het grote aantal slachtoffers in Haïti raken ziekenhuizen in de regio overbelast. Het gaat om slachtoffers die na behandeling in noodhospitalen op Haïti verdere medische behandeling nodig hebben. Volgens de VN heerst er gebrek aan artsen, verpleegsters, medicijnen en medisch materieel. Veel overlevenden hebben zware verwondingen, gecompliceerde breuken en verbrijzelde ledematen. Daarom is het goed dat de Nederlandse regering positief reageerde op mijn voorstel om onze voorzieningen te beschikking te stellen.”

Betrokken SP'ers