nieuws

Weeklog Kartika Liotard: Deze week in het Europees Parlement onze ouderen op de agenda

Samen met een bont gezelschap van Europarlementariërs, afkomstig uit de verschillende politieke strekkingen, vond ik deze week in Straatsburg dan toch de tijd om tussen de stemmingen door bij de heropstart van de Intergroup on Ageing (vergrijzing) te zijn. En niet alleen de tijd, ook de plaats… want even zag het ernaar uit dat we elkaar zouden mislopen door een foutief aangekondigd zaalnummer (niet 1.3 maar 3.1): een vergissing van enkele etages, trappen, liften en gangetjes. Men mag dan wel beweren dat ouderdom met gebreken komt, toch bleek ook nu weer dat iedereen zich wel eens kan vergissen, zelfs de piepjonge zaalcoördinator!

Allemaal erg leuk zo’n beetje chaos, maar laat ik het nu maar even hebben over wat ik daar in de Intergroup on Ageing van plan ben. Nou, laat me het zo stellen: ik ga er in de volgende vijf jaar streng op toezien dat de stem van onze ouderen gehoord, verdedigd en verankerd wordt. Dat is pure noodzaak, want terwijl de impact van het Europese beleid véél groter is dan men doorgaans denkt, houdt het Europese beleid slechts zelden rekening met de noden en wensen van onze ouderen. Er is dus nog veel werk aan de winkel, denk bijvoorbeeld aan discriminatie op de werkvloer (en dat begint heus niet vanaf je 65ste) of aan armoede onder ouderen (een schrijnend probleem dat er door de pensioenperikelen niet snel op zal verbeteren).

En dan heb ik het nog niet gehad over het gebrek aan zorg op maat (waardoor ouderen tegen hun zin hun zelfstandigheid moeten inruilen voor een strikt geregisseerd bestaan in het rusthuis) en over het gebrek aan woningen en buurten die aangepast zijn aan hun noden (waardoor ze niet zonder risico kunnen genieten van hun eigen stek en hun buurt).

Dat alles ga ik uiteraard niet in m’n ééntje doen, want de Intergroup on Ageing zal bijgestaan worden door AGE-Platform, een overkoepelend platform waarin allerhande ouderenorganisaties van over heel Europa vertegenwoordigd zijn, zoals het Nederlandse ANBO, OVN, KBO, NVOG en PCOB. Wie meer wil weten over AGE-Platform, kan surfen naar www.age-platform.org, waar je ook de activiteiten van de Intergroup on Ageing kan volgen is via deze link. Dus beste Nederlanders aller leeftijden (want de jeugdigen van vandaag, zijn de ouderen van morgen), laat me weten wat jullie zoal bezig houdt zodat we er samen iets van kunnen maken, en contacteer me via: kartikatamara.liotard@europarl.europa.eu !