nieuws

Weeklog Dennis de Jong: Hearings van de voorgedragen Eurocommissarissen

Over een week komt het Europees Parlement weer bijeen. Alle aandacht gaat dan uit naar de hoorzittingen van de beoogde nieuwe Eurocommissarissen. Weer zullen de poppetjes centraal staan, maar echt moeilijk gaat de nieuwe Commissie het waarschijnlijk niet krijgen: het rechtse parlement zal ongetwijfeld deze rechtse Commissie gaan steunen.

Nog even en dan is het weer gedaan met het kerstreces van het Europees Parlement. Eerst moeten er dan natuurlijk nog allerlei nieuwjaarswensen en –zoenen worden uitgewisseld (alle lezers natuurlijk ook een heel gelukkig 2010 toegewenst), maar direct daarna barsten de hoorzittingen los. Naar verwachting zullen de media daar ook aandacht aan besteden, zeker als het spannend wordt en de toekomst van bepaalde Eurocommissarissen op het spel staat.

Vijf jaar geleden was het inderdaad spannend: het EP maakte toen duidelijk dat de door Italië voorgedragen Eurocommissaris, Butiglione, niet geschikt was als Eurocommissaris voor Justitie, nadat hij een aantal homofobe uitspraken had gedaan. Hoewel het EP individuele Commissarissen officieel niet kan weigeren, dreigde een tegenstem tegen de hele Commissie, en uiteindelijk leidde dit tot de niet-aanstelling van de man.

Of iets dergelijks weer gaat gebeuren, is moeilijk te voorspellen. De christendemocraten hebben laten weten pittige vragen te gaan stellen aan een paar door Oost-Europese landen voorgedragen Eurocommissarissen, vanwege hun communistische verleden. We zullen zien. Belangrijker is in mijn ogen dat we nieuwe Commissarissen toezeggingen ontlokken over een meer menselijke economie met aandacht voor de werklozen, voor mensen die door de crisis het meest worden getroffen, voor de stille armen onder de zelfstandigen etc etc. Ik ben helaas niet al te optimistisch over het antwoord op de vraag of het zover zal komen: je kunt als parlementariër namelijk niet zomaar een vraag stellen. Stel je voor! Nee, daar zijn allerlei procedures voor en naar nu blijkt, kunnen eigenlijk alleen de ‘coördinatoren’ van elke fractie in een commissie vragen stellen. Kartika is bijvoorbeeld coördinator voor de fractie van Verenigd Links, waartoe de SP behoort, in de milieucommissie. Zij kan op dat gebied in ieder geval één vraag stellen. In alle andere gevallen beslist het lot: is er nog tijd over, dan heb je kans dat je op het laatste moment nog wat mag vragen. Kortom, het is zaak om dit allemaal goed voor te bereiden en nauw samen te werken met andere parlementariërs. Dat gaan we dan ook volop doen. Rond 20 januari weten we meer: eens zien of de groenen en sociaaldemocraten op dit gebied hun rug recht weten te houden. Als zij met ons meedoen, kunnen we misschien voor wat vuurwerk zorgen. Na oudejaarsnacht heb ik daar eigenlijk extra zin in!