nieuws

'Vluchtelingentent onmenselijke noodmaatregel'

SP-Kamerlid Krista van Velzen sliep zondagnacht in één van de tenten die dienstdoen als noodopvang voor asielzoekers in Oude Pekela. Haar oordeel is vernietigend: “Ik deed geen oog dicht. Er heerst een enorme onrust in de tent. De dunne tussenwandjes houden het geluid van hoestende mensen en huilende baby’s niet tegen. De hele nacht houdt een bulderend heteluchtkanon je uit de slaap.”

Asielzoekers moeten worden opgevangen in tenten omdat de capaciteit bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) tekortschiet. Dit ondanks een lagere instroom van asielzoekers dan voorspeld. Het tekort aan opvangplekken is ontstaan doordat een aantal opvanglocaties is gesloten en de vervangende locaties nog niet beschikbaar zijn.

Van Velzen: “Ik ben echt geschrokken. De situatie is nu al onmenselijk en dan zijn de tenten nog maar voor een derde bezet. Om 6 uur ’s ochtends gaat het felle tl-licht branden. Dat schijnt te maken te hebben met een voorschrift van de brandweer maar je kunt pas vanaf half 9 ontbijt krijgen. Deze mensen hebben al veel ellende gezien, zo ga ja niet met hen om.”

Volgens van Velzen moet er snel een eind komen aan deze noodmaatregel. “Het personeel probeert er echt het beste van te maken, daarvoor heb ik veel respect. Maar deze tenten zouden een noodvoorziening zijn, terwijl sommige mensen nu al twee maanden onder het plastic verblijven, dat is onacceptabel. Staatsecretaris Albayrak moet nu echt gaan zorgen voor structurele opvangcapaciteit.”

Betrokken SP'ers