nieuws

Albayrak breekt belofte: asielzoekers opnieuw in tenten

Opnieuw dreigen asielzoekers in tenten te worden ondergebracht. Tegen de afspraken in, stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen vast. "Eerder heeft de staatssecretaris mij verzekerd dat de tenten een noodoplossing waren en dat half februari de laatste zou zijn afgebroken. Nu blijkt dat zij opnieuw mogelijk zeshonderd mensen in tenten wil gaan huisvesten."

Krista van Velzen: "De burgemeester van Vlagtwedde heeft mij bevestigd dat er concrete bouwplannen zijn voor nieuwe tenten in Ter Apel. Er is inmiddels ook al een bouwvergunning en een gedoogvergunning afgegeven voor die tenten. Het is alleen aan de weersomstandigheden te danken dat ze er nog niet staan. Ik vind het onbehoorlijk dat staatssecretaris Albayrak de Kamer hier niet over heeft geïnformeerd. Zij moet nu eindelijk eens maatregelen nemen die een structurele opvangcapaciteit garanderen."

Van Velzen heeft inmiddels een debat aangevraagd om Albayrak hierover ter verantwoording te roepen. Aanstaande zondag zal zij zelf aan den lijve ondervinden hoe het is om in de plastic behuizing van asielzoekers te overnachten. Van Velzen brengt dan de nacht door in één van de opvangtenten in Oude Pekela.

Betrokken SP'ers