nieuws

Agnes on tour in Hengelo: slim met afval

Glas in de glasbak, papier, plastic en batterijen apart, de rest in de vuilniszak, touwtje erom, klaar. Opgeruimd staat netjes. Maar dan gaat het voor de mensen van Twence pas beginnen. De wereld van de afvalverwerking.

Vroeger werd het allemaal op een grote hoop gestort, Dutch Mountains in het vlakke polderlandschap, maar tegenwoordig wordt er gelukkig slimmer mee omgegaan. Steeds meer afval wordt hergebruikt. (Van gebruikt glas worden nieuwe flessen gemaakt, oud papier en karton vormen 75 % van de grondstof voor de papierproductie, klein chemisch afval wordt voor de helft opnieuw gebruikt en organisch afval verandert in compost.) Wat niet hergebruikt kan worden wordt verbrand in gigantische ovens waar warmte wordt omgezet in elektriciteit. De stoom gaat straks naar Akzo en de restwarmte naar de huizen. In een gigantische hal met indrukwekkende machines wordt bouw- en sloopafval in maat en soort gescheiden en gesorteerd, zodat het weer als grondstof kan dienen. En hout dient als brandstof voor de biomassa elektriciteit centrale. De trend naar hergebruik gaat voort. In de natuur is de mestkever de meester in hergebruik. Toch mooi dat dat beestje model heeft gestaan voor het markante gebouw van Twence.

’s Avonds een openbare avond in het grand café Metropool, het spiksplinternieuwe poppodium bij het station. Een prachtig gebouw van Benthem Crouwel architekten. Geweldige opkomst en een record aantal vragen die precies om tien over tien allemaal beantwoord waren. Een leerzame dag in Hengelo en met een geslaagde afsluiting.