nieuws

Poppe wil onderzoek naar paraatheid gehele leger

SP-Kamerlid Remi Poppe wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de paraatheid van alle legeronderdelen. Dit zegt hij naar aanleiding van het donderdag gepresenteerde rapport van de Algemene Rekenkamer naar de paraatheid van de marine.

Poppe: “Dit rapport is ontluisterend. Er blijkt een aanzienlijk verschil te bestaan tussen de werkelijkheid en wat op papier staat. Dit kan ertoe leiden dat wij militairen naar crisisgebieden sturen, terwijl helemaal niet zeker is of hun legeronderdeel dit wel aan kan. Omdat het onderzoek zich heeft beperkt tot de marine, wil ik dat het gehele leger wordt doorgelicht.”

Commandanten moeten beoordelen of hun eenheid ‘gereed’ is voor missies, maar uit het onderzoek blijkt dat de werkelijkheid soms verbloemd wordt. Hierdoor is de minister van Defensie niet altijd goed geïnformeerd en kan hij volgens de Rekenkamer geen goede afwegingen maken.

Naar aanleiding van het rapport twijfelt Poppe of er wel goed onderzoek is gedaan naar de paraatheid van legeronderdelen die zijn uitgezonden naar zware missies zoals in Uruzgan. “Ik zal er dan ook op aandringen dat er nader onderzoek gedaan wordt naar andere legeronderdelen. De veiligheid van onze troepen en degene die zij moeten beschermen moet voorop staan.”

Betrokken SP'ers