SP teleurgesteld over schikking belspellen

SP Tweede Kamerlid Arda Gerkens is teleurgesteld dat de strafzaak tegen de producenten van belspellen door het Openbaar Ministerie is geschikt. Vandaag werd bekend dat zowel de omroepen RTL en SBS als de belspelproducenten Endemol en 2Waytraffic vervolging hebben afgekocht. Daarnaast werd in totaal voor bijna 24 miljoen euro aan winsten teruggevorderd. Arda Gerkens: “Dat er veel mis was bij de belspellen wordt nu duidelijk bevestigd. Ik had liever gezien dat de strafzaak zou zijn doorgezet omdat nu onduidelijk blijft op welk punt de wet overtreden is. Eerst worden mensen jarenlang opgelicht onder het oog van de minister en nu laat hij de grote jongens met een afkoopsom wegkomen.”

Al in 2001 waarschuwde SP Tweede Kamerlid Jan De Wit dat zelfregulering voor belspellen niet zou werken. Uit het toenmalig SP-rapport 'Ook BELazerd' bleek dat de organisatoren van de belspellen op grove wijze geld verdienden over de ruggen van kijkers. Toenmalig minister van Justitie Donner ging uiteindelijk tot actie over en per 1 januari 2006 werd de Gedragscode Promotionele Kansspelen van kracht. Maart 2007 startte de SP opnieuw een onderzoek om te kijken hoe deze gedragscode in de praktijk werkte. Uit die rapportage bleek dat de code nog steeds op alle mogelijke manieren werd omzeild.

Het Ministerie van Justitie deed aangifte tegen twee commerciële omroepen wegens overtreding van de Wet op de Kansspelen, maar het Openbaar Ministerie heeft nu besloten niet over te gaan tot vervolging. Gerkens: ”Daarmee houdt de minister onzekerheid in stand. Nog steeds zijn er programma’s op tv waar de kijkers geld uit de zak wordt geklopt. Vorig jaar leidde het SP-onderzoek “Melkkoe” ertoe dat de zogenaamde astro-programma’s grotendeels van de buis verdwenen. De minister heeft toegezegd om de resultaten van de strafzaak over de belspellen te gebruiken om ook de partijen die verdienden aan de astro-programma’s te vervolgen. Of dat nu gaat gebeuren is nog maar de vraag. Dit laat de weg open voor andere commerciële clubs om dezelfde praktijken gewoon weer te gebruiken om mensen zo veel mogelijk geld uit de zak te kloppen. Het was hoog tijd dat er een duidelijk voorbeeld werd gesteld zodat omroepen zich in de toekomst wel twee keer zouden bedenken voordat ze weer dit soort praktijken op TV zouden vertonen. Ik wil van de minister de garantie dat het afgelopen is met dit soort geldklopperij.”

Betrokken SP'ers