nieuws

SP-senator Reuten: ‘De duivel schijt altijd op de grootste hoop’

Wie pleit voor solidariteit in crisistijd, zorgt ervoor dat zij die het meeste profiteerden in de aanloop naar de crisis, nu gaan betalen voor hen die de grootste slachtoffers zijn van de crisis. Die uitdaging legde SP-senator Reuten voor aan minister Bos en staatssecretaris De Jager tijdens de algemene financiële beschouwingen deze week in de Eerste Kamer.

Om crisiswerklozen enigszins te compenseren voor hun grote inkomensverlies en om de exploderende staatsschuld weer binnen redelijke proporties te brengen, adviseert Reuten invoering van een tijdelijke crisisvermogensbelasting en een crisisinkomstenbelasting. De regering zegde in de Eerste Kamer toe beide voorstellen te onderzoeken. Maar een tijdelijk hogere uitkering voor mensen die door de crisis hun baan verliezen, ziet de regering vooralsnog niet zitten. Ten onrechte, volgens de SP-senator: “Het is een kwestie van beschaving om hen die geen schuld aan de crisis hebben, ook niet op te zadelen met de kosten ervan.”

Die rekening hoort volgens Reuten thuis bij de mensen met grote inkomens en grote vermogens, die in de afgelopen jaren op enorme wijze profiteerden van speculatie, bonussen, gouden handdrukken en andere perverse vormen van beloning. Reuten rekende Bos voor hoe de grote vermogens in de afgelopen jaren explosief gestegen zijn. Zijn conclusie in rond Nederlands: “De duivel schijt altijd op de grootste hoop.”

Minister Bos bestreed de cijfers van Reuten niet. Wel waarschuwde hij dat Nederland kwetsbaar is vanwege de grote omvang van de financiële sector: “Op de euro na verschillen we niet zo heel veel van IJsland.” Te zware heffingen kunnen financiële specialisten en mensen met grote vermogens tot vertrek naar elders aanzetten, vreest Bos.

Reuten vindt dat de regering te bang is. Hij liet zien hoe met een relatief kleine tijdelijke crisisvermogens- en inkomstenbelasting geld gevonden kan worden om werklozen wat extra te geven en de staatsschuld binnen redelijke proporties te brengen. Staatssecretaris De Jager liet merken niet erg in te zijn voor extra belastingen voor grote vermogens en inkomens maar zegde desalniettemin toe Reuten’s voorstellen mee te nemen in de door de regering in gang gezette grootscheepse heroverwegingsoperatie. De resultaten daarvan worden komende voorjaar bekend.

Betrokken SP'ers