nieuws

'Internationale solidariteit blijft nodig'

SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft maandag tijdens het begrotingsoverleg over Ontwikkelingssamenwerking een stevig pleidooi gehouden voor internationale solidariteit. Hij heeft onder meer met een diverse groep betrokkenen het initiatief genomen tot een manifest met als titel “Hulp helpt wel”, dat te vinden is op www.hulphelptwel.nl. Irrgang: "Het gaat niet om minder hulp maar om betere hulp. De onevenredig grote nadruk op wat er misgaat bij ontwikkelingssamenwerking doet daarom geen recht aan de noodzaak voor blijvende internationale solidariteit."

Kritiek op ontwikkelingssamenwerking staat volgens Irrgang volop in de belangstelling. Toch trekt bijna de helft van de Nederlandse bevolking de portemonnee voor de internationale strijd tegen armoede, ongelijkheid en onrecht. Irrgang: “En daar ben ik blij om. Maar ontwikkelingshulp is geen wondermiddel tegen onrecht in de wereld. Zeker niet zolang er nog zoveel structurele problemen onopgelost zijn. Daarmee doel ik op oneerlijke handel en oneerlijke internationale machtsverhoudingen, die het gevolg zijn van het beleid van instellingen als het IMF en de Wereldbank.”

Critici wijzen erop dat met geld voor ontwikkelingshulp - volgens hen - niet veel resultaat wordt geboekt. Volgens Irrgang betekent dat vooral dat hulp beter moet. “Er zijn genoeg voorbeelden van 'ontwikkelingshulp' die we vooral niet moeten doen. Zo gaat er in 2010 maar liefst € 300 miljoen euro naar het kwijtschelden van schulden. Dit is geen ontwikkelingshulp, maar een sigaar uit eigen doos. Ook overweegt minister Koenders nog steeds om miljoenen euro’s te geven aan het dubieuze regime van Abdoulaye Wade van Senegal. Gezien de grote corruptie in dat land, de hyperpersonalisering van de macht en de afnemende persvrijheid is dit hulp die op geen enkele wijze is te rechtvaardigen. En zulke hulp is natuurlijk koren op de molen van de critici die het liefst alle ontwikkelingshulp afschaffen.”

De SP bepleit verder dat er een einde moet komen aan projecten als Mambapoint, wat volgens Irrgang eveneens geen effectieve hulp is maar subsidie voor Nederlandse hobbyisten. Mambapoint is een zogenaamd crossmediaal project- een samenwerkingsverband tussen het NCDO en het NCRV- en krijgt per jaar een subsidie van een half miljoen euro om leuke filmpjes online te zetten. Irrgang: “Ik zie niet in hoe mensen in Afrika hier beter van worden. Bovendien is hierbij sprake van een co-productie, wat volgens de mediacode van de zomer van vorig jaar verboden is om de onafhankelijkheid van de publieke omroep te waarborgen.”

Tot slot wil de SP bezuinigen op subsidies voor het Nederlandse bedrijfsleven, zoals een miljoenen subsidie voor Heineken en enkele van haar dochterondernemingen in Congo en Burundi. Irrgang: ”Subsidiëring van een multinational met een miljardenwinst is geen ontwikkelingshulp. Daar moeten we zo snel mogelijk een einde aan maken.”