nieuws

Filebelasting is ordinaire limousinesubsidie

Minister Eurlings heeft voortdurend zijn mond vol over het feit dat mensen niet meer gaan betalen door de plannen van een kilometerheffing, maar uit onderzoek van de SP blijkt het tegenoverstelde. SP-Kamerlid Emile Roemer: “Voor de SP staat al jaren vast dat dit plan oneerlijk is voor de automobilist, maar nu de geplande tarieven bekend zijn gemaakt is het helemaal duidelijk wie er het meest gaat betalen. De automobilist met een wat oudere en minder dure auto. En waarom? Omdat deze moeten opdraaien voor de misgelopen aanschafheffing van vooral de duurste nieuwe auto’s.”

Roemer spreekt schande van het feit dat de eigenaar van een tweedehands auto relatief meer gaat betalen. “Veel automobilisten gaan nu betalen om de enorme kosten van de afbraak van de motorrijtuigenbelasting en de aanschafheffing te compenseren. Met andere woorden, Jan Modaal moet opdraaien voor de limousines.”

Het blijkt dat een relatief oudere auto zoals een Peugeot 106 uit 2002 door de filebelasting al bij 800 gereden kilometers per maand meer gaat betalen dan nu. De eigenaar van een nieuwe Jaguar XKR gaat er echter enorm op vooruit en gaat pas meer betalen wanneer hij meer dan 9.400 km per maand rijdt.

De gemiddeld gereden afstand per jaar is in Nederland 15.500 km. Stel dat beide auto’s deze afstand rijden, dan is de Peugeot na invoering van de filebelasting bijna €200,- meer kwijt per jaar. De Jaguar daarentegen is maarliefst bijna €12.000,- goedkoper uit. Er zijn dus ongeveer zestig tweedehands autootjes nodig om één enkele Jaguarrijder te kunnen compenseren. De filebelasting is dus een limousinesubsidie!

Bovendien blijkt ook dat gehandicapten wel moeten gaan betalen per kilometer. Veel gehandicapten hebben nu namelijk de mogelijkheid om volledige vrijstelling te krijgen van de aanschafheffing (BPM) en van de motorrijtuigenbelasting. Doordat ze straks wel moeten gaan betalen voor de filebelasting gaan zij er dus ook gewoon keihard op achteruit. Tegelijkertijd is bekend gemaakt dat diplomaten en het koningshuis niets betalen. Roemer: “Het wordt steeds duidelijker dat deze heffing helemaal niet eerlijk is. Stoppen met dit dure, slechte en oneerlijke plan dus!”

Betrokken SP'ers