nieuws

Onderzoek naar graaiende bestuurders Antillen

Op verzoek van SP-Kamerlid Ronald van Raak gaat staatssecretaris Bijleveld onderzoeken hoeveel oud-politici op de Nederlandse Antillen zichzelf verrijken. Deze week bleek dat een oud-minister van Sint Maarten voor - een door de regering van Sint Maarten geregelde eenvoudige baan – een inkomen krijgt van ruim 12.500 euro per maand. Bovenop een basisinkomen krijgt deze oud-politicus allerlei overbodige toeslagen en dubbele vergoedingen. Van Raak wil weten hoeveel andere oud-politici dergelijke graairegelingen hebben gekregen en hoe de regering hier gaat ingrijpen.

Van Raak: ‘Het is choquerend om te zien hoe bestuurders die zo slecht zorgen voor de bevolking zo goed zorgen voor zichzelf. Nederland moet voor de Antillen 1,5 miljard euro aan schulden kwijtschelden, maar ondertussen zetten de bestuurders voor zichzelf de geldkraan open. Dit is gelegitimeerde diefstal. Bijzonder verontrustend is dat dit gegraai door bestuurders op Sint Maarten wordt goedgepraat. Er is iets goed mis met de bestuurscultuur op dit eiland.’

Sint Maarten wil een onafhankelijk land worden binnen het Koninkrijk. Volgens Van Raak is het onverantwoord om de bevolking op dit moment uit te leveren aan zulke slechte bestuurders.