nieuws

'Wereldbank moet stoppen met privatisering koffiesector Burundi'

De SP heeft minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) om opheldering gevraagd over de rol van de Wereldbank bij de privatisering van de Burundese koffiesector. Volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang is deze privatisering funest voor de positie van de Burundese koffieboeren.

Irrgang: "Volgens de Belgisch ontwikkelingsorganisatie '11.11.11' zijn de eerste 13 koffiepellerijen in augustus verkocht tegen een vermoedelijk prijs van 70.000 dollar per stuk, terwijl de Europese Unie recentelijk een opknapbeurt van diezelfde pellerijen heeft gefinancierd voor 100.000 dollar per stuk. Op zo’n manier heeft ontwikkelingshulp natuurlijk geen zin en is de bevolking alleen maar slechter af.”

Het SP-Kamerlid wil dat Koenders bij de Wereldbank het opleggen van deze privatisering aan de kaak stelt, omdat het de positie van de koffieboeren ondermijnt. Irrgang: “Koenders zegt steeds groot belang te hechten aan een goede landbouwpolitiek in Afrika, maar als de Burundese boeren straks geheel afhankelijk zijn van buitenlandse ondernemingen, dan zijn die mooie woorden weinig waard. Koenders stelt dat de Wereldbank geen privatiseringen meer oplegt, maar de praktijk lijkt anders uit te wijzen.”