Regering houdt draaideurcriminaliteit in stand

“De draaideurcriminaliteit wordt momenteel in stand gehouden door de regering zelf,” zegt SP-Kamerlid Krista van Velzen in aanloop naar het Kamerdebat over veelplegers dat woensdag plaatsvindt. Volgens haar kan de criminaliteit met tientallen procenten omlaag als veel steviger wordt ingezet op het laten afkicken van de harde kern van veelplegers.

Een kleine groep draaideurcriminelen is verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit in Nederland. Sinds 2004 kunnen 'zeer actieve veelplegers' voor twee jaar in een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD) worden opgesloten. Tijdens die opsluiting krijgen zij geen enkele vorm van verslavingsbehandeling. “Die gaan na vrijlating daarom bijna allemaal direct weer in de fout,” concludeert Van Velzen. “Doordat de overheid de kern van het probleem negeert, houdt het de ongekend hoge recidivecijfers in stand. Zo is de ingang van de ISD gewoon weer een ouderwetse draaideur geworden, in plaats van een deur naar een nieuw leven.”

Vijf jaar na invoering van de ISD's blijkt uit de evaluatie dat er amper iets wordt gedaan aan de verslaving van de gevangenen. Van Velzen: “Als je mensen opsluit maar de oorzaak van het criminele gedrag negeert, komen ze eruit zoals ze er inkwamen.”

In Amerika zijn goede resultaten behaald met verslavingsbehandelingen onder criminelen. Mensen gingen minder in de fout nadat ze de therapie hadden gevolgd, en intensieve zorg na detentie kregen. Van Velzen wil dat verslaafde veelplegers in beveiligde behandelklinieken komen. “In ieder geval moet er in elke ISD-inrichting verslavingszorg komen, en moeten we investeren in behandelaars en het gevangenispersoneel. Deze groep verslaafden veroorzaakt zoveel problemen, dat een goede aanpak er toe kan leiden dat de criminaliteit met tientallen procenten daalt.”

Betrokken SP'ers