Roemer wil passagiers niet laten afschepen

Minister Eurlings (Verkeer) zat gisteren met de mond vol tanden tijdens een debat over de geschillencommissie luchtvaart. De getergde CDA-bewindsman en zijn ambtenaren konden de scherpe, inhoudelijke vragen van SP-Kamerlid Roemer niet beantwoorden. “Vliegtuigpassagiers met klachten zullen zelden iets hebben aan deze commissie, dat kan natuurlijk niet,” aldus Roemer.

De minister bejubelde het klachtenloket voor passagiers dat per 1 juli mensen moet helpen bij vertragingen, annuleringen of weigeringen. Volgens SP-verkeerswoordvoerder Emile Roemer is de commissie in huidige opzet helemaal niet goed voor de reiziger. Het reglement waar ze mee moeten gaan werken is opgezet door de luchtvaartmaatschappijen. Daarin hebben ze de boel helemaal dicht getimmerd zodat de reiziger geen schijn van kans heeft en de commissie een tandeloze tijger is.”

“Het loket is in deze opzet zelfs in strijd met Europese verordeningen, omdat het de rechten van passagiers soms juist inperkt,” stelde Roemer. “Het loket is broddelwerk en mag officieel niet eens de lucht in per 1 juli.”

Toen het debat zich toespitste of de vraag of de commissie moet voldoen aan de wettelijke Erkenningsregeling voor geschillencommissies, haakten de ambtenaren van de minister af en kwam Eurlings er niet meer uit. “Ik ben niet van plan mij hier een uitspraak te laten ontlokken die anderen weer voor de rechter kunnen gebruiken”, aldus de minister. Pas als zijn ministerie er nog eens goed over heeft nagedacht, krijgt Roemer antwoord.

“Slordig,” oordeelt Roemer. “Als een minister luid op de loftrompet gaat tetteren, moet hij natuurlijk wel weten of de boel in orde is. Dat is het niet, dus dit krijgt nog zeker een vervolg.”

Betrokken SP'ers