Kamer neemt initiatiefvoorstel nertsenfokverbod aan

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het wetsvoorstel van de SP en PvdA dat in 2018 een einde maakt aan de nertsenhouderij in Nederland. Nertsenhouders krijgen een periode van tien jaar om de sector af te bouwen. Met het aannemen van het wetsvoorstel is de eerste initiatiefwet van de SP aangenomen.

Initiatiefneemster en SP-Kamerlid Krista van Velzen is blij dat er een doorbraak is gekomen op dit langlopende dossier. “Eindelijk komt er een einde aan het vergassen van jaarlijks vijf miljoen nertsen.”

Samen met mede-indiener Waalkens staat Van Velzen te popelen om het initiatief in de Eerste Kamer te verdedigen. “Het is duidelijk dat zowel de Nederlandse bevolking als een meerderheid in het parlement het houden van dieren enkel voor hun pels niet meer van deze tijd vindt. Hopelijk zullen na Nederland vele landen volgen.”

Een eerste aanzet hiertoe werd dinsdag al gegeven. Een motie die landbouwminister Verburg vraagt zich in te zetten voor een Europees verbod op het fokken van nertsen voor bont werd namelijk aangenomen.

Een voorstel van SP-Kamerlid Gerkens, dat vraagt om een verplichte etikettering van producten waarin bont is verwerkt, kreeg eveneens een meerderheid.

Betrokken SP'ers