SP eist baangarantie voor gevangenispersoneel

Krista van Velzen is tegen het plan van staatssecretaris Albayrak om gevangenissen te sluiten en personeel af te stoten. Van Velzen: “Er is jarenlang bezuinigd op gevangenissen, door meer mensen op één cel te zetten en minder personeel meer werk te laten doen. Nu is de kans om dit regime terug te draaien. Daarvoor zijn al deze personeelsleden hard nodig." Van Velzen heeft hierover een debat gevraagd met staatssecretaris Albayrak.

Er is nu al veel onvrede onder het personeel over de effecten van de bezuinigingen op de werkdruk en de veiligheid op de werkvloer. Van Velzen: “Staatssecretaris Albayrak blust deze veenbrand niet, maar wakkert deze onvrede als een professionele pyromaan aan. Gedwongen ontslagen moeten worden uitgesloten, we kunnen kundig personeel dat de samenleving veiliger maakt bijzonder goed gebruiken.”

Van Velzen is blij met de teruglopende criminaliteitscijfers, maar vindt dat het kabinet zich te snel rijk rekent. “Dit kan zo weer omslaan, het is altijd een golfbeweging."

De onrust onder het gevangenispersoneel die deze plannen met zich meebrengen is het SP-Kamerlid al langer een doorn in het oog. De SP houdt momenteel een grootschalige enquête onder het gevangenispersoneel om hen een stem te geven in Den Haag. Van Velzen: “Het vak van inrichtingswerker moet weer in ere worden hersteld, gevangenispersoneel moet zich weer meer gaan voelen dan sleuteldraaiers, zoals enkele mensen dat noemen. Deze aangekondigde bezuiniging werkt averechts.”

Betrokken SP'ers