Kant: ‘Propagandakabinet creëert eigen werkelijkheid’

“Met propaganda probeert het kabinet de ondermaatse prestaties toe te dekken.” Dit zegt SP-fractievoorzitter Agnes Kant in reactie op de jaarverslagen en de beoordeling hiervan door de Algemene Rekenkamer. “Dit kabinet leeft in haar eigen papieren werkelijkheid, maar de praktijk is anders.”

Als voorbeeld noemt Kant de wijkagenten. “Minister ter Horst zegt dat ze 500 extra wijkagenten gaat aanstellen. Terwijl er door nieuwe bezuinigingen duizenden agenten worden wegbezuinigd.”

Daarnaast stelt het kabinet dat het op koers ligt als het gaat om het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg. Kant: “Ook hier wordt een loopje genomen met de werkelijkheid. Minister Rouvoet heeft beloofd dat de wachtlijsten in 2010 weg zijn. Dat gaat niet lukken.”

Daarnaast wil de SP snel duidelijkheid over de inhuur van externen. Kant: “Het aantal externen is wederom geëxplodeerd, de uitgaven stegen afgelopen jaar met 300 miljoen euro. Wij zullen tijdens het Kamerdebat voorstellen om het aantal van deze peperdure schijnambtenaren volgend jaar te verminderen met 25%.”

De SP is nooit een fan geweest van de verantwoordingdag. De partij heeft al vaker voorgesteld om de ‘gehaktdag’ af te schaffen. Kant: “De controle op het kabinet is een permanent proces. Dit jaarlijkse gegoochel met cijfers voegt daar niets aan toe.”

Betrokken SP'ers