‘Ook diplomaten moeten hun boetes betalen’

Buitenlandse diplomaten die in Nederland verblijven moeten zich gewoon houden aan de Nederlandse wet. Daarom vindt SP-Kamerlid Jan de Wit het onacceptabel dat drie kwart van de aan diplomaten opgelegde verkeersboetes niet worden betaald. “Diplomaten zijn niets meer of minder dan Jan met de pet. Die moet ook een boete betalen wanneer hij fout parkeert of te hard rijdt. Maar dankzij een oud verdrag kunnen we diplomaten nergens toe dwingen. Dat is niet meer van deze tijd.” De SP wil ook dat benadeelde burgers of ondernemers via een apart fonds schadeloos worden gesteld.

Op papier moet iedereen in Nederland zich houden aan de wet. Dat geldt ook voor ambassadeurs en hun ambassadepersoneel. Maar in de praktijk kan een betalingsverplichting van een diplomaat niet worden afgedwongen. Het ligt dus aan het goed fatsoen of een diplomaat wel of niet betaalt. “Dat is natuurlijk niet uit te leggen”, stelt Jan de Wit. “Zeker nu blijkt dat er sprake is van een slechte betalingsmoraal onder diplomaten, is er wel degelijk een noodzaak om te kunnen handhaven. Anders krijg je rechtsongelijkheid. De minister moet de ambassadeurs uit die landen maar op het matje roepen.”

Niet alleen bij overtredingen is er een probleem. Enkele weken geleden bleek al dat diplomaten schulden niet hoeven te voldoen. Ook dit werd door De Wit aan de orde gesteld. “Het is toch vreemd als je als burger of als ondernemer naar je centen kunt fluiten, wanneer de ambassadeur van wie je geld tegoed hebt gewoon weigert te betalen. Dat kunnen we niet accepteren. Desnoods moet het verdrag worden aangepast. Diplomaten zijn ook gewone mensen, die zich wat mij betreft gewoon aan de regels moeten houden.”

De SP heeft de minister van Justitie inmiddels ook voorgesteld een fonds in het leven te roepen, waaruit de burgers of ondernemingen die worden benadeeld, kunnen worden betaald. Dit fonds moet gevuld worden door alle landen die een diplomatieke vertegenwoordiging in Nederland hebben en moet steeds worden aangevuld door het land dat verantwoordelijk is voor een uitkering uit dit fonds.