nieuws

Luister naar Inspectie, verbied neponderzoek medicijnen

De SP wil dat minister Klink de aanbeveling overneemt van de Inspectie voor de gezondheidszorg om neponderzoeken te verbieden. Voorstellen die de SP al in 2006 deed om dit wettelijk te regelen, worden door de Inspectie overgenomen nu die constateert dat een fors deel van de zogeheten fase 4 onderzoeken marketingdoeleinden hebben.

De farmaceutische industrie gebruikt geneesmiddelenonderzoek nogal eens puur voor marketingdoeleinden, om een geneesmiddel in de pen van een (huis)arts te krijgen. Als gevolg van een initiatiefnota (.pdf) van Agnes Kant uit 2006, dat tot doel had de macht van de farmaceutische industrie in te perken, gaf minister Klink de Inspectie opdracht onderzoek te doen naar deze zogenaamde ‘seeding trials’.

De Inspectie voor de gezondheidszorg stelt nu vast dat 7 van de 12 door haar onderzochte trials marketing doeleinden hebben. Het gaat vooral om fase 4 onderzoek. Dat is onderzoek met geneesmiddelen die al op de markt zijn. De IGZ stelt ook vast dat wettelijk te weinig is geregeld om dit soort onderzoeken aan te pakken. Zij beveelt de minister aan om in de wet ook regels op te nemen over dit soort onderzoek. De SP heeft de minister gevraagd dit dan nu ook te gaan regelen.

De Inspectie sluit zich hiermee aan bij het pleidooi van Agnes Kant, die hier al langer op aandringt: “Dit soort onderzoek valt nu onder zelfregulering. De bedrijven toetsen hun onderzoeken in feite zelf. Dat is als de slager die zijn eigen vlees keurt en werkt dus ook niet. Wij vinden dat alle onderzoek getoetst moeten worden door de ethische toetsingscommissies. Daarbij hoort ook het vaststellen van de redelijkheid van de vergoeding. Indien blijkt dat het gaat om neponderzoek moeten het ‘onderzoek’ en de vergoedingen worden afgekeurd.”

De initiatiefnota van de SP bevat vijfentwintig medicijnen tegen te grote macht van de farmaceutische industrie. Langzaam maar zeker worden steeds meer van de voorstellen uit deze nota overgenomen, constateert Kant. “Maar we zijn er nog lang niet. Denk bijvoorbeeld aan de perikelen rond Seroquel met achterhouden van onderzoeken, het inspectieonderzoek naar de marketingactiviteiten rond cholesterolverlagers en de uitgebreide marketing rond HPV-vaccins. En niet te vergeten de commerciële artsenbezoekers en het promoten van nascholingen. Dat de minister de zelfregulering wil aanscherpen is onvoldoende. De Inspectie moet weer actief eerstelijnstoezicht doen. Hier gaat ook een preventieve werking van uit.” De Kamer behandelt de zelfregulering naar verwachting nog voor de zomer.