nieuws

Leijten: 'Foute drankverkopers onder curatele stellen'

“Als blijkt dat een kind dat met een alcoholvergiftiging is opgenomen in het ziekenhuis de drank zelf heeft gekocht, dan moet de verkoper onder verscherpte controle komen te staan.” Dit zal SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten vandaag voorstellen in het debat over het alcoholbeleid onder jongeren. De SP zal ook pleiten voor een landelijk dekkend netwerk van alcoholpoli’s.

De leeftijd van jongeren met een alcoholvergiftiging wordt steeds jonger en het alcoholpromillage stijgt. Leijten: “Wanneer blijkt dat zo'n comakid de alcohol zelf heeft gekocht dan moet degene die het verkocht heeft onder verscherpt toezicht komen. Tezamen met het 'three strikes your out' principe dat er nu al is, kunnen we deze veroorzakers van comakids dan echt aanpakken.”

De SP pleit al jaren om alcohol uit de supermarkt te halen. Dit zonder enig resultaat omdat dit tot op heden niet mag van Europa. Leijten: “Weer een voorbeeld hoe Europa zaken die wij zelf kunnen regelen naar zich toetrekt. De belangen van de machtige alcoholindustrie gaan daar kennelijk voor de gezondheid van onze kinderen. De minister moet hard de strijd aangaan met deze bemoeienis en niet bang zijn voor procedures. In Duitsland is het immers ook gelukt.”

Het Kamerlid wil tevens een uitbreiding van de huidige 5 alcoholpoli’s zodat er een landelijk dekkend netwerk ontstaat. Alcoholpoli's zijn gespecialiseerd in de opname van kinderen die door teveel alcohol met een alcoholvergiftiging of in coma in het ziekenhuis worden opgenomen. Deze alcoholpoli’s doen meer dan alleen de directe zorg voor deze kinderen. Ze gaan gesprekken aan met ouders en kind over het alcoholgebruik van de jongeren en zorgen eventueel ook voor een nazorg traject. Uit dit natraject blijkt meestal ook hoe het kind aan de alcohol is gekomen en Leijten wil deze informatie actief gaan gebruiken.

Het Kamerlid wil niet dat de handhaving en toezicht van alcoholverstrekking wordt overgelaten aan de gemeenten, zoals het kabinet voorstelt. Leijten: “We kunnen naar gemeenten wel dreigen met de stok, met zwarte lijsten, maar volgens mij hebben gemeenten meer de tijd nodig om beleid te maken en voldoende toezicht te houden. Afschuiven van het toezicht zal het probleem op dit moment enkel maar erger maken.”