'Paling kan alleen worden gered met hulp van vissers'

SP-Kamerlid Hugo Polderman wil dat minister Verburg (Visserij) de uitgestoken hand van de beroepsvissers aanneemt om de paling te redden. De vissers zijn bereid mee te werken aan het herstel en beheer van de palingstand, door in oktober een maand lang gevangen paling uit te zetten op zee. Polderman: "Het is een prachtig gebaar van de vissers om actief mee te werken aan het behoud de paling. Herstel van de palingstand kan niet zonder de vissers. Minister Verburg moet hun medewerking dus niet gaan frustreren door haar eigen plannetjes door te drukken."

De paling staat al jaren op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Dit komt doordat veel palingen vervuild zijn met dioxine en PCB's. Daarnaast wordt de voortplanting in de Sargassozee bemoeilijkt, omdat de trek van de binnenwateren naar de zee door dijken, stuwen en gemalen wordt geblokkeerd.

Om de palingstand te verbeteren stelde Minister Verburg voor om het vissen op paling voor 2 maanden per jaar stil te leggen. De vissers wijzen er echter terecht op dat de palingstand niet zal verbeteren als de obstakels in de trek naar de Sargassozee niet worden weggenomen. Polderman: "Het voorstel van de minister betekent het eind van de paling en van de palingvisserij."

De vissers stellen voor om jaarlijks circa 50 ton gevangen paling uit te zetten op zee. Volgens Polderman is dat een stuk effectiever dan het vangstverbod van Verburg. "De minister moet het plan van de vissers omarmen. Daarnaast moet de glasaal (jonge paling) ook vanuit de zee richting de binnenwateren kunnen trekken. Ook hiervoor moet een oplossing worden bedacht."