‘Geen CO2-opslag in Barendrecht’

Minister Cramer wil Shell een subsidie van 30 miljoen euro geven om CO2 van de raffinaderij in Pernis op te slaan in een leeg gasveld onder Barendrecht. Nadat de bevolking zich massaal tegen deze plannen keerde, spraken ook het college en de gemeenteraad zich uit tegen het onzinnige en onrustmakende plan. Shell heeft inmiddels laten weten niet verder te willen gaan bij onvoldoende draagvlak onder de bevolking. Ondanks dit verzet meldde de minister door te willen zetten met het doorlopen van de procedures. Dit was voor SP-Kamerlid Paulus Jansen aanleiding om de minister dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand te voelen.

Door energiebesparing en duurzame energieopwekking heb je minder fossiele brandstof nodig. Dat is goed voor de economie, goed voor de portemonnee en goed voor het klimaat. Jansen: “CO2-opslag is een uitzondering op die regel. Het kost een enorme hoeveelheid energie. Een kolencentrale moet drie maanden op volle kracht draaien om de jaarlijkse CO2-uitstoot van diezelfde centrale onder de grond op te slaan. Ik zie liever dat ons belastinggeld in echte duurzame energie en energiebesparing wordt gestoken, in plaats van in deze schijnoplossing voor kolencentrales.”

Daarnaast is er voor het project geen enkel vertrouwen bij de Barendrechtse bevolking. Bij een inspraakavond in Barendrecht waren meer dan 1000 mensen aanwezig, een bijzonder hoge opkomst. Volgens Jansen is het verzet is niet alleen gebaseerd op niet-in-mijn-achtertuin gedachten, maar ook op een algemene twijfel aan het nut van deze techniek. “Gezien er vrijwel geen enkel draagvlak bestaat bij de gemeente als bij de bevolking is het volgens de SP niet meer dan logisch dan dat het project wordt stopgezet.”

Jansen kreeg bijval van de VVD en de PVV. Ook de ChristenUnie is sceptisch.

Betrokken SP'ers