nieuws

‘Crisispakket betaald door gewone mensen: AOW-leeftijd naar 67 onacceptabel’

“Verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar is onnodig en onacceptabel,” stelde SP-fractieleider Agnes Kant na de verklaring van premier Jan Peter Balkenende in de Tweede Kamer. De premier presenteerde na weken dralen en vergaderen eindelijk de crisisaanpak, maar zijn verhaal was volgens Kant zeer teleurstellend. “De kosten van het crisispakket dat het kabinet vandaag presenteerde, worden niet solidair opgevangen. De gewone mensen krijgen de rekening en de top wordt weer ontzien.”

“Het is goed dat de overheid de crisis mede probeert op te vangen met projecten die banen opleveren. Maar het zijn vooral de mensen die het land hebben opgebouwd die de rekening betalen. Zij zullen het zwaarst getroffen worden, bijvoorbeeld door het beperken van de zorgtoeslag en de miljardenbezuinigen op de zorg. Dat is niet fair.”

“Ook is het onbegrijpelijk dat wordt ingezet op loonmatiging en voor velen zelfs een nullijn, terwijl de top gewoon mag blijven zakkenvullen.”

“Verhoging van de AOW-leeftijd lost de crisis niet op en het is onnodig om langs deze weg de kosten van de crisisbestrijding te betalen. Waarom niet stoppen met villasubsidie door de hypotheekrenteaftrek te beperken, zodat die niet langer onbegrensd is? Of de zorgpremies voortaan aan de hand van het inkomen bepalen, zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen? Waarom de JSF niet afbestellen? Dit zijn de voorspelbare keuzes van de oude politiek, niet de nieuwe koers die Nederland nodig heeft.”

Betrokken SP'ers