nieuws

Raad van Europa wil steun Obama voor Strafhof

Nu het Internationaal Strafhof in Den Haag maandag begonnen is met zijn eerste proces, moeten de Verenigde Staten stoppen met het saboteren van dit vitale onderdeel van het internationale rechtsstelsel. Die oproep doet de parlementaire assemblee van de Raad van Europa vandaag vanuit Straatsburg. SP-senator Tiny Kox sprak de hoop uit dat de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama, na de aangekondigde sluiting van Guantanamo Bay en het afzweren van marteling als methode, nu ook wil gaan samenwerken met het Internationaal Strafhof.

Het Hof biedt de mogelijkheid te voorkomen dat mensen zich ergens ter wereld schuldig maken aan gruwelijke misdaden als genocide en oorlogsmisdaden maar er niet voor berecht worden. In de afgelopen jaren stelde de Amerikaanse president Bush echter alles in het werk om het Internationaal Strafhof te saboteren. Het Amerikaanse Congres nam zelfs een wet aan die het mogelijk maakt dat gearresteerde Amerikaanse burgers met geweld bevrijd worden als ze in Den Haag gevangen zouden worden gezet.

Samen met Pieter Omtzigt (CDA, Tweede Kamer) en anderen pleitte Kox met succes voor een expliciete oproep aan Amerika om die wet in te trekken en voortaan te gaan samenwerken met het Hof. Kox bepleitte ook dat het Strafhof snel onderzoekt of er recent tijdens de militaire aanval van Israel op Gaza misdaden zijn gepleegd die onder de juridisdictie van het Hof zouden kunnen vallen. Indien Israel daders niet wil vervolgen, zou het Hof dat kunnen doen.