nieuws

Terecht extra geld naar jeugdzorg, nu aanpak oorzaken en bureaucratie

Minister Rouvoet geeft gehoor aan de oproep van de SP met extra geld de wachtlijsten in de jeugdzorg versneld weg te werken. SP-Kamerlid Marianne Langkamp: "We hebben Rouvoet herhaaldelijk gevraagd een noodplan op te stellen voor de wachtlijstproblemen. Het is mooi dat hij eindelijk luistert. Het wordt nu tijd dat hij ook de oorzaken aanpakt."

Rouvoet maakte donderdag bekend dat er 180 miljoen extra wordt uitgetrokken om de problemen in de jeugdzorg op te lossen. Dat is hard nodig, want nadat de wachtlijstcijfers in de jeugdzorg zich begin dit jaar even leken te stabiliseren, zijn ze inmiddels weer opgelopen, met 10 procent ten opzichte van het voorjaar.

SP-Kamerlid Marianne Langkamp: "Het is onacceptabel dat duizenden kinderen langer dan twee maanden op de wachtlijst staan voor jeugdzorg, zorg die ze keihard nodig hebben. Door meer geld uit te trekken erkent de minister dat nu gelukkig ook. Ik ben echter wel benieuwd met welke maatregelen hij verder nog komt, want tot nu toe benadrukte hij steeds dat alleen extra geld de problemen in de jeugdzorg niet oplost. Daar heeft hij gelijk in. Wat de SP betreft moet hij ook veel meer investeren in preventie en mogelijkheden om vroeg in te grijpen. Dat kan door de bureaucratie terug te dringen en de hulp en begeleiding van kinderen dichtbij in de buurt te organiseren en niet over te laten aan een trits langs elkaar werkende instanties."

Langkamp wil hierover volgende de week met de minister in debat.