nieuws

Van Bommel wil opheldering over Russische inzet clusterbom in Georgië

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) om opheldering gevraagd over het vermeende gebruik van clusterwapens door Rusland in Georgië. Een rapport van de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelt dat RTL-cameraman Stan Storimans slachtoffer werd van dit omstreden wapen. Hij kwam afgelopen woensdag om het leven in de Georgische stad Gori, samen met zeven andere burgers.

Van Bommel: “De minister had aangekondigd de Russische ambassadeur op het matje te roepen. Daarbij moet ook deze beschuldiging aan de orde komen en de zaak moet tot op de bodem worden uitgezocht. Zo nodig met een onafhankelijk internationaal onderzoek.”

De SP dringt er bij de regering op aan de Russen over te halen alsnog de Conventie over Clustermunitie te tekenen. Onlangs besloten 111 landen op een conferentie in Dublin het gebruik van clustermunitie uit te bannen. Rusland heeft die conventie niet ondertekend. Van Bommel: “Ik hoop dat Rusland deze conventie nog voor de officiële ondertekening van de conventie in december a.s. zal onderschrijven. Minister Verhagen moet daarvoor druk uitoefenen.”