nieuws

Van Dijk: 'Geef universitaire pabo extra budget'

De ‘universitaire pabo’ in Utrecht dient extra budget te krijgen om alle aangemelde studenten aan te nemen. Dat bepleit SP-Kamerlid Jasper van Dijk bij verantwoordelijk staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs. Vanwege tekortschietend budget moet de gloednieuwe academische pabo 100 van de 150 studenten weigeren. Van Dijk: “De universitaire pabo biedt een geweldige kans om de kwaliteit van het basisonderwijs te verbeteren. Het is doodzonde als gemotiveerde studenten de toegang wordt ontzegd.”

De kwaliteit van het basisonderwijs is zeer zorgwekkend. Een kwart van de leerlingen heeft een forse achterstand met taal en rekenen. Tegelijk zakken veel studenten voor de taal- en rekentoets op de pabo. De nieuwe “Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs” biedt een oplossing voor talloze studenten met vwo-diploma die in het basisonderwijs willen werken, maar niet als ze daarvoor naar de pabo moeten.

De reguliere pabo kampt met een negatief imago waardoor veel vwo-leerlingen iets anders gaan doen. De universitaire pabo komt tegemoet aan deze studenten, omdat het een 'zware pabo' is. Van Dijk: “De regering moet een plan maken om deze opleiding ook op andere universiteiten te realiseren. Het is een enorme kans om de dalende onderwijskwaliteit en het lerarentekort te keren.”