nieuws

Onderzoek naar tekort van studentenkamers is broodnodig

Minister Vogelaar moet weer snel onderzoek gaan doen naar het tekort aan kamers voor studenten. Dit stellen SP-Kamerleden Paulus Jansen en Renske Leijten in schriftelijke Kamervragen naar aanleiding van een nieuw onderzoek van de kamerverhuursite kamer.nl. Jansen: "Uit dit onderzoek blijkt wederom dat er nog steeds een fors tekort is aan studentenkamers, terwijl de minister dit blijft ontkennen."

Het ministerie van VROM deed tot een aantal jaar geleden onderzoek naar het tekort aan studentenkamers. Minister Vogelaar heeft echter het meest recente onderzoek, dat in 2007 in de steigers stond, afgeblazen. Volgens de minister zijn de tekorten ingelopen en is het doen van onderzoek dus geen prioriteit meer. Paulus Jansen: "Dit is heel vreemd, omdat de huurprijzen van studentenkamers nog steeds stijgen. De vierkante meterprijs van een studentenkamer is volgens het onderzoek van kamer.nl op dit moment € 14,63. Ter vergelijking: de gemiddelde vierkante meterprijs van een huurwoning is ongeveer 6 euro. De prijs van studentenkamers is een kwestie van vraag en aanbod. De hoge prijzen tonen dus aan dat er nog steeds een tekort is."

Ook Kences, het samenwerkingsverband van studentenhuisvesters in Nederland, zegt dat de behoefte aan studentenhuisvesting onverminderd groot blijft. Volgens Jansen is dit opmerkelijk, omdat gegevens van Kences voor minister Vogelaar juist een reden zijn om geen onderzoek meer te doen naar studentenhuisvesting. "Het wordt dus tijd dat de minister haar veronderstelling dat de problemen zijn opgelost dan maar eens met harde cijfers aantoont. Het onderzoek moet dus alsnog worden opgestart."

Betrokken SP'ers