nieuws

Defensie moet Amerikaanse kritiek op veiligheid kernwapenbases niet negeren

SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen is verbijsterd over de lakse houding van Defensie minister Van Middelkoop als het om de beveiliging van de Amerikaanse kernwapens op de luchtmachtbasis Volkel gaat. Van Velzen: “Onderzoekers van de Amerikaanse luchtmacht hebben de verschillende Europese luchtmachtbases bezocht waar Amerikaanse kernwapens staan. Zij concludeerden dat op geen enkele basis alle veiligheidsmaatregelen in orde waren. Van Middelkoop doet net of er niets aan de hand is. Dat lijkt me in het geval van kernwapens en beveiliging precies de verkeerde reactie. Hij moet naar de Amerikanen toe en hen het hemd van het lijf vragen.”

Volgens Van Velzen laat het rapport van de Amerikanen niets aan duidelijkheid te wensen over. Ze citeert: ‘A consistently noted theme throughout the visits was that most sites require significant additional resources to meet Department of Defence security requirements’. Daar lijkt me geen woord Spaans bij.” Volgens het rapport schort het hem onder andere aan beveiligingssystemen, verlichting en hekwerken.

In Duitsland zorgde hetzelfde rapport voor een stevige politieke discussie waarbij politici van zowel oppositie als regeringspartijen (SPD) pleiten voor de totale terugtrekking van kernwapens uit Duitsland. Dat lijkt van Velzen een prima oplossing om de veiligheid te garanderen: “Maar voor het zover is, wil ik de garantie dat Van Middelkoop bij de Amerikaanse regering aanklopt om exact te horen wat zij aangetroffen hebben op het Amerikaanse onderdeel van de luchtmachtbasis Volkel. De bevolking van de gemeente Uden en de rest van het land moeten rustig kunnen slapen in de wetenschap dat deze massavernietigingswapens in ieder geval tot op het bot toe beveiligd zijn.”

Betrokken SP'ers