Coalitiepartijen in senaat zijn tegen ontpoldering maar stemmen er niet tegen

Minister Gerda Verburg mag dan onder hevige druk van de Eerste Kamer aan de Commissie Nijpels een ‘carte blanche’ hebben gegeven om ook elders in het deltagebied te zoeken naar alternatieven voor de omstreden ontpoldering langs de Westerschelde en ze mag dan van de Vlaamse minister-president Kris Peeters te horen hebben gekregen dat hij ‘welwillend’ naar alternatieven wil kijken, voor de SP was dat geen reden om vóór de Scheldeverdragen te stemmen. Samen met andere oppositiepartijen diende de SP een motie in waarin de senaat zich uitsprak tégen ontpoldering. Maar de coalitiepartijen, die een week eerder nog alledrie hadden gezegd dat ook zij tegen ontpoldering zijn, stemden er tegen en waren tevreden met de toezeggingen van de minister.

SP-senator Kees Slager was dat niet: ‘Het is natuurlijk winst dat het zoekgebied is verruimd en ik acht het mogelijk dat de Commissie Nijpels met een oplossing komt. Maar ik ben er absoluut niet gerust op. Het feit alleen al dat de minister pas vanmorgen onder grote politieke druk met de Vlaamse minister-president heeft gebeld, zegt veel over haar inzet in deze zaak. Waarom heeft ze niet al maanden geleden contact opgezocht met Vlaanderen? Toen stelde zij de Commissie Nijpels in om een alternatief te zoeken voor de in het verdrag genoemde polders. Als je gaat onderzoeken of je die polders kunt sparen, dan ga je toch meteen met je verdragspartner om de tafel zitten. Maar nee, dat deed ze niet. En dat ze het nu op het allerlaatste nippertje toch deed was alleen maar omdat ze bang was dat anders de regeringspartijen ook tegen ontpoldering zouden stemmen. Zo heeft ze de Scheldeverdragen binnengehaald en nu heeft de Eerste Kamer dankzij CDA, PvdA en CU de macht om de ontpoldering tegen te houden, uit handen gegeven.

Samen met de VVD deed de SP nog een poging om te wachten met stemmen over de Scheldeverdragen tot het advies van de Commissie Nijpels in november is verschenen, maar ook daar waren de regeringspartijen niet toe te bewegen.

Slager: ‘ Ik ben bang dat straks in november blijkt dat de Kamer zich toch blij heeft laten maken met een dooie mus.’ Ed Nijpels reageerde desgevraagd ook niet echt positief met de tekst: ‘Nee, een dooie mus is het nu nog niet, maar wel een ernstig ondervoede mus’. De teleurgestelde Zeeuwen zullen gespannen moeten afwachten of in november de ‘mus’ wel of niet is overleden.

Betrokken SP'ers