Coalitie houdt luchtvaartpassagier langer rechteloos

CDA, PvdA en ChristenUnie hebben dinsdag voorkomen dat luchtvaartpassagiers de rechten krijgen die zij verdienen. In 2004 heeft de Europese Unie al bepaald dat passagiers van en naar luchthavens in de EU recht hebben op compensatie wanneer de vlucht verandert. Deze regels worden nauwelijks nageleefd door een aantal lidstaten. Een motie van SP-Kamerlid Emile Roemer om vanaf nu deze regels onvoorwaardelijk van kracht te laten zijn, werd door de coalitie weggestemd.

Roemer vindt het een schande dat de luchtvaartmaatschappijen nu nog meer tijd krijgen om te gaan doen wat zij allang zouden moeten doen. “Het is nu topdrukte op Schiphol, maar de regering laat reizigers de hele zomer in de kou staan. Bij vertraagde of geannuleerde vluchten is dat dan dubbel pech voor hen. Sommige luchtvaartmaatschappijen geven wel de wettelijk verplichte compensatie, maar anderen onvoldoende of helemaal niets. Aan die situatie moet zo snel mogelijk een einde komen.”

De SP pleit al enige tijd voor een goede onafhankelijke geschillencommissie voor de luchtvaart om toe te zien op de uitvoering van de Europese regels. Hierbij dient dan wel duidelijk te zijn dat al deze regels ook van toepassing zijn op de vluchten van en naar Nederland. Minister Eurlings geeft nu aan de luchtvaartmaatschappijen nog een maand de tijd te geven. Volgens Roemer is dit zinloos tijdverlies en doet dit geen recht aan de toeristen die op het punt staan op vakantie te gaan. “En dat terwijl de maatschappijen gewoon zich aan de wet moeten houden. Ik vind dit onbegrijpelijk.”

Betrokken SP'ers