Behoud toiletten in de trein

Verkeersminister Eurlings moet de NS opdragen de toiletten in de trein te behouden. Dat heeft SP-Kamerlid Emile Roemer gezegd in reactie op het bericht in de Telegraaf maandag dat de NS een deel van de treintoiletten wil afsluiten en in nieuwe Sprinters helemaal geen toiletten meer wil plaatsen. Roemer: “Dit is bespottelijk. Wat moeten mensen dan? Ik wil dat de minister de NS opdraagt dit belachelijke voornemen terug te draaien.”

De NS zegt een deel van de toiletten te moeten afsluiten in verband met vandalisme en omdat de toiletten toch niet vaak gebruikt zouden worden. Roemer: “Ik vraag me dit ten zeerste af. Ten eerste vind ik vandalisme geen argument. Straks schrappen we driekwart van alle treinen omdat er graffiti aan de zijkant zit. En uit eigen ervaring weet ik dat de toiletten in treinen juist vaak bezet zijn. Ik wil dan ook weten waar de NS dit precies op baseert.”

In de nieuwe treinstellen worden geen toiletten meer geplaatst, omdat dit per toilet vier zitplaatsen scheelt. Maar de stations waar de Sprinters doorgaans stoppen, hebben vaak ook geen toilet. “En dan krijg je dus situaties, zoals we die in de krant hebben kunnen lezen. Een mevrouw die het advies krijgt om maar een plastic zakje mee te nemen in de trein. Volstrekt onaanvaardbaar! We geven miljoenen uit om het openbaar vervoer toegankelijker te maken voor mensen met een rolstoel, en dat is ontzettend goed. Maar straks is het vervoer niet meer toegankelijk voor mensen die een wat zwakkere blaas hebben. Deze bezuinigingsmaatregel van de NS moet ongedaan gemaakt worden", zegt Roemer.

Betrokken SP'ers