Van Bommel: Bilderbergconferentie geen gezellig praatclubje

Premier Balkenende heeft kennelijk geen behoefte om de Nederlandse bevolking te laten weten welke inzichten hij, koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander en staatssecretaris Timmermans opdoen bij de besloten Bilderbergconferentie. In antwoord op Kamervragen van SP’ers Harry van Bommel en Ronald van Raak laat hij weten dat hij graag naar dergelijke bijeenkomsten gaat waar hij kennis en inzicht kan opdoen, maar hij is niet van plan hiervan verslag te doen omdat het besprokene geheim blijft. Van Bommel: "Bilderberg is niet zomaar een gezellig praatclubje waar de premier eens kan ontspannen. Er wordt overleg op topniveau gevoerd wat vergaande gevolgen voor de wereldpolitiek kan hebben. Met vier Nederlandse vertegenwoordigers heeft dat het in ieder geval voor de Nederlandse positie in de wereld."

De Bilderbergconferentie wordt gehouden sinds 1954 en is altijd met veel mysterie omgeven omdat de deelnemers geen uitlatingen doen over wat er besproken is. Dit jaar komen er rond de 140 invloedrijke mensen uit Europa en de VS bijeen om de grote problemen van deze tijd – volgens de groep onder andere Iran, kernwapens, Afghanistan, Pakistan en islam-fundamentalisme – te bespreken. Balkenende verklaart dat hij graag naar dergelijke bijeenkomsten gaat waar hij kennis en inzicht kan opdoen en trekt de vergelijking met het World Economic Forum dat iedere winter in Davos wordt gehouden.

Harry van Bommel: "De vergelijking gaat volledig mank. Het WEF is veel opener. Daar zijn ook politici uit de Derde Wereld en de pers komt er over de vloer. Zo wordt er uitgebreid verslag gedaan van de besprekingen van dat gezelschap. Bij Bilderberg is dat anders. Geen persconferentie, geen duidelijkheid over voorstellen van de onderwerpen. Volgens Bilderberg zelf is de ontmoeting heel erg belangrijk voor de toekomst en dat wil ik graag geloven wanneer je de gastenlijst ziet. Maar in dat laatste geval eis ik ook parlementaire openheid van zaken over welke kennis en inzichten de premier aan zijn bezoek aan de conferentie overhoudt."

Betrokken SP'ers