nieuws

Senaat weigert voorlopig om Scheldeverdragen te behandelen

De vaste kamercommissie voor Verkeer & Waterstaat heeft vandaag besloten om de behandeling van de Scheldeverdragen, die voor 17 juni stonden geagendeerd, uit te stellen tot duidelijk is wat minister Verburg gaat doen met het advies van de Commissie Nijpels over de ontpolderingsplannen langs de Westerschelde. Dat is de reactie op de brief die de commissie vandaag ontving van de minister en waarin deze meedeelt dat de commissie Nijpels niet het ruimere mandaat krijgt om naar oplossingen te zoeken, dat de senaatscommissie haar had gevraagd.

Op initiatief van de SP besloot de commissie daarop om met de behandeling van de Scheldeverdragen te wachten tot de adviezen van de commissie Nijpels zijn uitgebracht en de minister daar een voorstel aan heeft verbonden. Omdat die adviezen pas op 1 november gereed moeten zijn, zit de kans erin dat de senaat de verdragen dit jaar niet meer zal behandelen.

SP-senator Kees Slager: “Nijpels mag van de minister alleen maar naar alternatieven voor ontpoldering zoeken in het oostelijk deel van de Westerschelde. De kans dat hij daar iets vindt, is heel erg klein en daarom wilden wij een ruimere zoekopdracht. Dat weigert Verburg en dus lijkt het erop dat de Tweede Kamer zich in december blij heeft laten maken met een dooie mus, toen ze de Scheldeverdragen goedkeurde omdat de minister beloofde dat er een onderzoek zou worden gedaan naar een alternatief voor ontpoldering. Wij vinden dat we pas een goed oordeel over de verdragen kunnen geven als de minister duidelijk vertelt wat ze wil met het meest omstreden onderdeel ervan, namelijk de vraag of ze wél of niet polders onder water gaat zetten. Ik ben blij dat mijn collega’s het daar mee eens waren. In elk geval kunnen de Zeeuws-Vlamingen, die van plan waren om volgende week dinsdag met bussen naar het debat in Den Haag te komen, voorlopig rustig thuis blijven.”

Betrokken SP'ers