Megastallen nekslag voor plattelandsleven

Met de komst van megastallen dreigt de landbouwsector volledig te worden geïndustrialiseerd en wordt kleine boerenbedrijven definitief de das omgedaan. “Dit is desastreus voor het huidige plattelandsleven”, zegt SP-Kamerlid Hugo Polderman. Hij zal daarom woensdag op een door Milieudefensie georganiseerd schaduwcongres in Arnhem pleiten voor een verbod op megastallen.

Het schaduwcongres wordt gehouden als tegenhanger van het door Elsevier georganiseerde congres in de schouwburg in Arnhem waar voornamelijk voorstanders van de megastallen aanwezig zijn. Polderman: “Het is zaak dat er een goed debat wordt gehouden over de megastallen. Maar op het congres in de Arnhemse schouwburg komen vooral de aanhangers van intensieve veehouderij, de grote jongens achter de veevoerindustrie en de veefabrieken in Horst en de Achterhoek. En natuurlijk zal minister Verburg van Landbouw er zijn. Ik vrees dat de discussie daar dus erg eenzijdig zal zijn.”

De organisatoren van het schaduwcongres, dat in een tentenkamp naast de schouwburg zal plaatsvinden, proberen ook de negatieve gevolgen van intensieve veehouderij te belichten. “Op veel plaatsen waar dit soort bedrijven dreigen te komen ontstaat protest, zowel van omwonenden als van lokale boeren”, zegt Polderman. “De toekomst van de gezinsbedrijven staat door deze dwangmatige groei onder zware druk. Het is een race naar de bodem. Schandalig dat de minister dit gewoon laat gebeuren.”

Het schaduwcongres vindt plaats tegenover schouwburg Musis Sacrum aan de Velperbuitensingel 25 in Arnhem. Het start om 9.00 uur.