nieuws

CDA en PvdA laten ouderen vallen met afschaffen vergoeding sta-op-stoel

Hoewel in diverse media werd gesuggereerd dat PvdA en CDA de SP zouden steunen om de vergoeding voor de sta-op-stoel intact te laten, maar in het debat volgden ze slaafs de minister. Daarmee benadelen ze een kwetsbare groep die doorgaans weinig ruimte heeft om extra kosten zelf op te vangen.

Vandaag debatteerde de Kamer over plannen van minister Klink (CDA, Volksgezondheid) om 190 miljoen te bezuinigen op de basisverzekering. Hij haalt onder andere de sta-op-stoel uit het pakket en ook kalmerende middelen worden vanaf komend jaar nog maar in beperkte mate vergoed.

SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt de bezuinigingen onbegrijpelijk: “Vorig jaar nog verklaarde de PvdA dat het niet meer vergoeden van de rollator onbespreekbaar was, omdat met name de ouderen met een handicap daar de dupe van zouden. Wat is het verschil met de sta-op-stoel?”

De aangepaste stoel kost minimaal duizend euro en bevat een motorsysteem waardoor men de zitting omhoog kan laten komen en mensen makkelijk kunnen opstaan. Door deze stoel hoeven gebruikers ook minder een beroep te doen op familieleden, kennissen of de thuiszorg.

Van Gerven: “Het CDA en de PvdA laten de ouderen en chronisch zieken vallen als een baksteen. Het is toch een vorm van respect voor onze ouderen om dit soort voorzieningen in stand te houden.”

De SP zal volgende week een motie in stemming brengen om Klink van de onzalige voorstellen af te brengen.