nieuws

Kabinet weigert Van Velzen als waarnemer bij clusterbomconferentie

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) weert SP-Kamerlid Krista van Velzen bij onderhandelingen over clustermunitie in Dublin. Eerder mocht zij onderhandelingen over dit onderwerp bijwonen. Verhagen wil alleen formele onderhandelaars aanmelden ‘die actief het standpunt van het land uitdragen’. Van Velzen betwijfelt of de delegatie recht zal doen aan de uitspraak van een Kamermeerderheid over de Nederlandse inzet.

De Kamer stelde onlangs per motie vast ‘dat een breed internationaal gedragen algemeen verbod op alle soorten van clustermunitie de meest gewenste optie is die de Nederlandse regering in het internationaal overleg actief dient na te streven.’ Pas als blijkt dat hiervoor onvoldoende draagvlak is, zou als plan-B moeten worden gestreefd naar een garantie dat geen humanitair leed wordt veroorzaakt.

Van Velzen: “Verhagen wil blijkbaar geen pottenkijkers die controleren of de Kabinetsdelegatie deze uitspraak van de Kamer respecteert. De uitspraak druist namelijk in tegen wat dit Kabinet eigenlijk wil: clustermunitie behouden voor de Nederlandse krijgsmacht. Het lijkt mij van wezenlijk belang dat iemand de Nederlandse inbreng in de gaten houdt. Verhagen probeert mij daarvan te weerhouden.”

Van Velzen vertrekt morgen evengoed naar Dublin om zo goed als mogelijk zicht te houden op de Nederlandse activiteiten. De onderhandelingen zouden vrijdag moeten uitmonden in een internationale verdragstekst.