nieuws

Ouderen en gehandicapten krijgen steeds minder thuiszorg

Agnes Kant heeft vandaag tijdens het Vragenuur aandacht gevraagd voor de dramatische verslechteringen in de thuiszorg.

De gemeenten zijn volop bezig opnieuw zorg toe te wijzen aan een groep van 300.000 thuiszorggebruikers. Dit is het gevolg van de overheveling van een deel van de thuiszorg naar de gemeenten in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in 2007. Veelal gebeurt deze nieuwe 'toewijzing' met een simpel telefoontje. Volstrekt de verkeerde manier van werken, stelt Agnes Kant. "Je kunt iemand die misschien begint te dementeren niet met een telefoontje vragen of alles goed gaat, of hij hulp nodig heeft en vervolgens concluderen hoeveel zorg iemand nodig heeft."

In drie maanden ontving het meldpunt herindicatie van de gezamenlijke cliëntenverenigingen 573 klachten, 70% geeft aan minder zorg te krijgen, 80% kan zijn huishouding niet meer zelfstandig uitvoeren. Ouderenorganisaties waarschuwen dat de werkelijkheid waarschijnlijk erger is, want oudere mensen klagen niet zo snel. Veel leed vindt in stilte plaats, achter de voordeur en wordt pas zichtbaar wanneer mensen opgenomen moeten worden in een verpleeg- of verzorgingshuis. Vaak is de situatie dan onomkeerbaar uit de hand gelopen.

Voor Agnes Kant reden om de staatssecretaris nogmaals met de neus op de feiten te drukken in de Tweede Kamer. Kant: "Mensen worden met dit beleid gedwongen in een verpleeghuis te gaan wonen en dat moet onmiddellijk stoppen. De indicaties moeten via een bezoek en een persoonlijk gesprek en niet via de telefoon. Daarbij moet er veel beter opgelet worden of de familie – en huisgenoten niet te zwaar belast worden. Er wordt nu zorg gestopt door gemeenten omdat huisgenoten deze zorg maar moeten geven. Veelal gaat het dan om huisgenoten die ook al behoorlijk op leeftijd zijn of om kinderen van chronisch zieke of gehandicapten."

Onder druk van de Tweede Kamer komt er nu een onderzoek naar de kwaliteit van de (her)indicaties door de gemeente. Een motie van Agnes Kant, mede ondertekend door Agnes Wolbert van de PvdA, is daartoe vorige week aangenomen.