nieuws

Kabinet dupeert opnieuw ouderen en zieken met beperking ziektekostenaftrek

Door te bezuinigingen op de aftrekmogelijkheid voor bijzondere ziektekosten pakt dit kabinet opnieuw ouderen en diegenen die de pech heeft ziek te zijn of worden. Dezelfde groep die ook al gedupeerd is door het eigen risico. Dat is de conclusie van Tweede Kamerlid Agnes Kant na analyse van de jongste kabinetsplannen.

Kant: "Het is onzin dat het kabinet de aftrekregeling meer wil toespitsen op de mensen voor wie deze bedoeld is: chronisch zieken. De regeling is namelijk in het leven geroepen voor iedereen die geconfronteerd wordt - ook niet langdurig - met hoge ziektekosten. Daarnaast is het evident dat de toeslag die voor chronisch zieken in de plaats komt veel lager is dan wat men nu via de belastingaftrek terug kan krijgen."

Vorig jaar werd de aftrekmogelijkheid al beperkt, doordat de ziektekostenpremies niet meer meegenomen mochten worden bij de kosten. "Bij de debatten over de negatieve gevolgen van de premies op de koopkracht, werd verwezen naar de mogelijkheid van belastingaftrek. Deze verdere beperking gaat de mensen met lagere inkomens raken. Een deel wordt zelfs dubbel gepakt omdat het ook een negatief effect heeft op de hoogte van hun huur- en zorgtoeslag."