nieuws

Rechten vliegpassagiers beter gewaarborgd

Op aandringen van de SP komt er een geschillencommissie voor de luchtvaart en worden reizigers voortaan beter gewezen op hun rechten. SP-Kamerlid Emile Roemer is enthousiast over deze toezeggingen. “Veel reizigers worden nu door de hevige concurrentie binnen de luchtvaart gedupeerd. Volgens de Europese Verordening hebben passagiers wel rechten als een vlucht uitvalt of vertraagd is, maar passagiers zijn hier nauwelijks van op de hoogte. Dit zal nu verbeteren.”

De SP pleitte al eerder voor een onafhankelijke Nederlandse geschillencommissie waar reizigers zich toe kunnen wenden als zij geen compensatie krijgen van luchtvaartmaatschappijen terwijl zij hier wel recht op hebben. Tot dinsdag verschool minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) zich achter de Europese Unie. Hij wilde naar eigen zeggen niet vooruitlopen op een eventuele Europese geschillencommissie. Roemer: “Gelukkig is Eurlings nu ook doordrongen van de noodzaak van een geschillencommissie. We hopen dat de commissie snel is ingesteld.”

Om te zorgen dat reizigers beter op de hoogte zijn van hun rechten stelt Roemer voor om op Schiphol een informatiebalie te openen. De minister gaat nu bekijken of dit haalbaar is. Ook gaat hij zorgen dat de instantie die waakt over de naleving van de rechten van vliegtuigpassagiers (nu doet de Inspectie Verkeer en Waterstaat dit) hiervoor beter uitgerust zal worden.

Betrokken SP'ers