nieuws

Minister omarmt enkele SP-voorstellen over woonruimteverdeling

Tijdens het Kamerdebat over aanpassingen in de Huisvestingswet heeft minister Vogelaar een aantal voorstellen van de SP overgenomen. Zo moet er in de toekomst overal een regionaal woonloket voor woningzoekenden komen en vindt de minister met de SP dat woningzoekenden met lokale binding in plattelandsgebieden met een krappe woningmarkt een streepje voor mogen hebben.

Wachtlijstbelasting

SP-kamerlid Paulus Jansen is gematigd tevreden: “De minister heeft dus in ieder geval één van onze vier voorstellen uit het rapport ‘Schrap de wachtlijstbelasting’ overgenomen. De andere drie voorstellen wil zij nog bestuderen. Daar krijgen we op korte termijn een schriftelijke reactie op. Ik hoop dat de minister die voorstellen ook omarmt.”

Oneens De minister en Jansen waren het ook op enkele punten volstrekt oneens. Zo wil de SP dat gemeenten met een bepaalde schaarste op de woningmarkt verplicht worden om een huisvestingsverordening op te stellen. Daarnaast moet de minister ook eisen stellen aan de invulling van deze verordening, zoals het betrekken van bewonersorganisaties bij het opstellen ervan. Jansen: "Wat mij betreft is het volstrekt logisch dat je gemeenten met een woningtekort oplegt dat zij de beperkte woonruimte eerlijk verdelen. Helaas wil de minister op dit punt niet ingrijpen."

Leegstand

De minister heeft ook aangegeven om onderzoek te gaan doen naar leegstand. Zij zal in dit onderzoek ook de leegstand bij corporatiewoningen en het geringe gebruik van het vorderingsinstrument door gemeenten meenemen. Gemeenten kunnen met dit instrument panden die onacceptabel lang leegstaan vorderen van de eigenaar. Jansen: “Ik ben blij dat de minister dit oppakt. Blijkbaar zien gemeenten op dit moment belemmeringen om dit instrument in te zetten, terwijl het een prima manier is om vastgoedspeculanten te dwarsbomen en het woningaanbod in vooral de grote steden te vergroten. Als we deze belemmeringen kunnen wegnemen zou dat een goede zaak zijn.”

Betrokken SP'ers