Verburg zegt aanvullend onderzoek toe na nieuwe onthullingen misstanden VWA

Nieuwe onthullingen door weekblad Vrij Nederland over misstanden bij de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) bij de keuringen van veetransporten en slachterijen worden op verzoek van SP-Kamerlid Krista van Velzen meegenomen in een onafhankelijk onderzoek.

Eerder eiste de Kamer al een onafhankelijk onderzoek naar de misstanden bij de keuringen van dieren. Aanleiding was een geheim VWA-rapport dat door een klokkenluider naar buiten werd gebracht. Uit dit rapport blijkt dat de handhaving van de regels voor dieren door de VWA zowel kwalitatief als kwantitatief ernstig tekort schiet. Er wordt geschreven over intimidatie, minimale sancties die door het bedrijfsleven weer ongedaan gemaakt worden, een sfeer van angst en belangenverstrengeling.

Van Velzen: "Ik ben blij dat minister Verburg deze nieuwe misstanden niet van de tafel veegt zoals ze tot nu toe deed, maar integraal meeneemt als onderdeel van het onderzoek door de commissie Hoekstra. De tijden dat ze als een struisvogel op meldingen van misstanden bij diertransporten kon reageren, zijn klaarblijkelijk voorbij."

Betrokken SP'ers