nieuws

Ulenbelt: Ouderen niet aan het werk pesten, maar aan werk hélpen

De AOW-leeftijd moet omhoog, extra verlof voor ouderen moet worden verboden, automatische periodieken moeten worden afgeschaft en sparen om eerder te stoppen met werken moet moeilijker worden. Dat adviseert Ed Nijpels, oud-leider van de VVD, na drie jaar nadenken met de ‘Taskforce Grijs werkt!’. Paul Ulenbelt, Tweede Kamerlid van de SP, heeft het advies van Nijpels na lezing meteen in de prullenbak gegooid. “Waardeloos,” concludeert hij. “Dit is de zoveelste poging om ouderen aan het werk te pesten, in plaats van voorzieningen op het werk te treffen zodat mensen met plezier aan het werk blijven.”

Eerder werden soortgelijke treiterpleidooien gehouden door president Nout Wellink van de Nederlandse Bank, en Aart-Jan de Geus, de vorige minister van Sociale Zaken en tegenwoordig directeur bij de OESO. Ook zij willen verhoging van de AOW-leeftijd en aantasting van arbeidsvoorwaarden van oudere werknemers, net als minister Donner van Sociale Zaken.

Ulenbelt: “CDA-minister Donner is hulptroepen aan het inroepen om een aanval in te zetten op de oudere werknemers. Maar daar heeft werkend Nederland zich al keihard tegen uitgesproken in oktober 2004 tijdens de megademonstratie op het Museumplein. Na 40 jaar werken is het voor de meeste mensen mooi geweest, zeker als het om fysieke arbeid gaat. Wie na veertig dienstjaren wil doorwerken, moet dat kunnen doen, maar dat is al moeilijk genoeg. De meeste werkgevers nemen zelden tot nooit ouderen aan, al willen die nog zo graag. Laat Donner dáár eens wat aan doen. En laat mensen die veertig jaar in de bouw hebben gewerkt van een rustige oude dag genieten.”