nieuws

Provincies kunnen regie jeugdzorg niet aan

Op 1 oktober 2007 wachtten er bijna 4100 kinderen langer dan 9 weken op jeugdzorg, een stijging van bijna 1000 ten opzichte van 1 juli 2007. De vraag naar jeugdzorg stijgt terwijl er onvoldoende plek en personeel is en het extra geld voor het wegwerken van de wachtlijsten deels verdwijnt in bureaucratie en overhead.

Ondanks het extra geld dat de minister heeft uitgetrokken voor het wegwerken van de wachtlijsten slagen de provincies er niet in voldoende aanbod te realiseren. Het lukt in te veel provincies niet om voldoende personeel voor jeugdzorg aan te trekken, om voldoende pleegzorg te realiseren en andere veilige plekken te creëren voor kinderen. Één van de oorzaken is dat het extra geld voor de wachtlijsten tot nu toe steeds eenmalig geld is. Alleen met structureel extra geld, dat afgestemd is op de groeiende vraag naar jeugdzorg, kunnen structurele extra investeringen worden gedaan. Maar de vraag is ook of de provincies wel in staat zijn om in hun regio’s voor goede jeugdzorg te zorgen. Het is niet alleen een kwestie van geld, maar ook de vraag waar het geld terecht komt.

De SP dringt aan op meer sturing en verantwoordelijkheid bij de minister. Ze maakt zich zorgen over de plannen van de minister om de provincies nog meer verantwoordelijkheden te geven op het gebied van de jeugdzorg.

SP Tweede Kamerlid Marianne Langkamp: ’Provincies kunnen de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg duidelijk niet aan. In plaats van een grotere verantwoordelijkheid voor de provincies moet de minister voor Jeugd en Gezin juist een sterkere landelijke regie voeren en de jeugdzorg bij de provincies weghalen. Lokaal wat kan, via de Centra voor Jeugd en Gezin, landelijk wat moet.’