nieuws

Kabinet en coalitie negeren SP-voorstellen tegen armoede onder ouderen

Tweede-Kamerlid Sadet Karabulut deed vandaag voorstellen om de armoede onder ouderen met een onvolledige AOW te bestrijden. Ze werden echter schaamteloos genegeerd door het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer. “Door deze lakse houding blijven onnodig veel ouderen in armoede verkeren,” concludeert Karabulut.

Ouderen met een onvolledige AOW moeten hun hand ophouden bij de sociale dienst voor aanvullende bijstand. Veel ouderen weten dit niet, schamen zich om er een beroep op te doen, of lopen op tegen de bureaucratie. Het gevolg is dat zij inkomen mislopen waar zij recht op hebben en in armoede leven. De SP wil daarom dat de Sociale Verzekeringsbank de aanvullende bijstand automatisch gaat uitkeren. Tweede-Kamerlid Sadet Karabulut: “Dit voorkomt dat ouderen minder krijgen dan waar zij recht op hebben, het helpt om armoede te bestrijden en maakt de uitvoering goedkoper en efficiënter.”

Het kabinet, gesteund door een Kamermeerderheid, wil eerst met gemeenten praten en daarna pas beslissen. Karabulut, vandaag in debat met staatssecretaris Aboutaleb: “We praten hier al jaren over. Laat ouderen nu niet langer leven in onzekerheid en armoede, maar regel het.”

Aboutaleb en de coalitiepartijen gingen echter niet in op de oproep van de SP. Onbegrijpelijk, vindt Karabulut: “Het lijkt alsof ze de problemen niet wíllen oplossen, ze modderen liever door. Dat dit leidt tot onnodige armoede onder ouderen, doet ze blijkbaar niet zoveel.”

Voor de SP is het uitkeren van aanvullende bijstand een goed begin, maar geen oplossing voor het AOW-gat. Karabulut: “Kijk niet langer weg voor een steeds groter wordend probleem, ga aan de slag met mogelijkheden voor reparatie en het voorkomen van het AOW-gat voor toekomstige 65-plussers.” Het AOW-gat van de huidige groep 65-plussers die onvoldoende aanvullend pensioen hebben kunnen opbouwen, moet gedicht worden. Ook zij verdienen een waardige oude dag en basispensioen.